Biltåg
Att åka på bilsemester i Europa är ett populärt sätt att spendera sin semester. Dock har höga bensinpriser fått semesterfirare att fundera i nya banor. Idag finns det alternativ för den som vill se Europa, men samtidigt slippa trafikstress, flygresor och höga bensinpriser. Detta alternativ är biltåg.
DB Autozug, som är ledande inom biltåg, har över 200 avgångar per år med moderna och förstklassiga tåg som tar dig och din bil på en resa över stora delar av Europa. Biltåg är ett alternativ som lämpar sig bra för hela familjen där man får uppleva den bästa komfort som går att få. DB Autozugs sovvagnar håller hög kvalitet. För oss i Sverige är det bästa att köra till Hamburg. Där kör Deutsche Bahn Autozug sina biltåg från stationen Hamburg-Altona.
I det stora hela sparar du pengar då du slipper ta in på hotell varje natt på väg till destinationen. Du slipper också motorvägsavgifter som tillkommer i vissa länder, dock inte Tyskland som låter dig köra gratis. Detta gör att den ekonomiska vinsten blir mindre eftersom Tyskland ofta står för en stor del av resans längd. Man har räknat på med slitage och bensinkostnad kostar en bil ungefär 3 kr per kilometer att köra. Du får en bra komfort då du slipper köra själv och det viktigaste av allt så minimerar du risken för trafikolyckor som kan inträffa efter många timmars körning. Men å andra sidan, klarar du inte det så kan du ju lika gärna ta ett vanligt tåg ner i Europa och hyra bil på slutdestinationen.
För dig som vill resa lyxigare finns det Deluxe-vagnar som är betydligt rymligare. För familjen finns de en standardvariant av liggvagn med egen toalett och dusch. Dessa erbjuder upp till sex sovplatser det serveras frukost som man äter i kupén.
Gillar eller orkar du inte köra längre strärkor. Välj biltåg och upptäck Europa!
Så genomförs resan
Här följer en beskrivning och detaljer om hur en resa med biltåg kan se ut.
Påkörning
När tåget anlänt kan passagerarna i förväg leta upp den bokade kupén medan föraren väntar på att få köra upp bilen på tåget. Vid påörning är det endast föraren som får sitta i bilen. Under påkörningen finns det gott om personal som hjälpet till vid ramper m.m. så att du smidigt kommer till rätt "parkeringsplats". När bilen väl är på plats signalerar personalen att du kan stänga av motorn. Tänk på att plocka av lösa delar från bilens utsida, t.ex. bilantennen.
Stäng av billarmet
När bilen är på plats och du ska låsa den bör det göras utan att den larmas. På många bilar kan man välja att aktivera skaklarm och dörrlarm var för sig. Det är främst skaklarmet som bör vara avstängt under färden på biltåg. Ett tjutande larm stör förvisso inte passagerare och personal så mycket, men har du otur kan batteret laddas ur under en långresa. Se också till att all belysning, både inne i, och utanför bilen är släckt. Väl vid destinationen är det viktigt att komma ihåg att aktivera alla larm eftersom det kan påverka försäkringsbolagets betalvilja om något skulle hända med bilen.
Resa och avkörning
Efter att alla moment med påkörningen är avklarade det kan du gå ner från rampen och ta dig till kupén för att njuta av den vidare resan. När du anländer vid destinationen placeras de bakre vagnarna på en perrong bredvid den som resetåget står på. Nu sker samma procedur som när du skulle på rampen, men i omvänd ordning, då du nu istället kör ner från rampen. Personalen gör så gott de kan och du borde vara av tåget 15–60 minuter efter ankomst till stationen.
Gilla oss
Diskutera!
Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.
GPS-tips
Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.
Bensinpriser
Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.
Europakarta
Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta
Däckguide
Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.