Kroatien

Trafikregler och vägval i Kroatien

De generella hastighetsbegränsningarna i Kroatien är 50 km/h inom tätort, 90 km/h på landsväg, 110 km/h på motortrafikleder och 130 km/h på motorväg. Att bila i Kroatien är en trevlig upplevelse, särskilt utmed kusten till Adriatiska havet.

Snabbfakta

Valuta:
Kuna

Medlem i Schengen:
Nej (visumfritt)

Vägavgift:
Ja (betalstationer)

Total längd vägnät:
950 000 km

Längd motorvägar:
1 314 km

Hastighet motorväg:
130 km/h

Hastighet motortrafikled:
110 km/h

Hastighet landsväg:
90 km/h

Hastighet tätort:
50 km/h

Drivmedel:
Bensin = Eurosuper 95
Diesel = Dizel / Eurodizel

Bensinpris:
16.51 kr

Dieselpris:
17.04 kr

Promillegräns:
0,5

Minsta mönsterdjup däck:
sommardäck 1,6 mm
vinterdäck 4 mm

Obligatorisk utrustning:
- Första hjälpen-väska
- Varningstriangel
- Bogserlina
- Reflexväst
- Extra lampor (ej xenon, neon & LED)
- Dubbdäcksförbud

Motorvägar i Kroatien

Motorvägar i Kroatien

Kroatien har ett väl utbyggt motorvägsnät som når ut till alla delar av det halvmåneformade landet. Kroatien har sedan Jugoslaviens upplösning byggt motorvägar i mycket hög takt. Innan självständigheten fanns det bara kortare motorvägsavsnitt Zagreb–Karlovac (norra delen av A1) och Zagreb-Slavonski Brod (A3). Den gamla drömmen om att knyta samman Kroatiens två största städer, Zagreb och Split, kunde förverkligas först efter självständigheten eftersom Jugoslaviens kommunistparti under lång tid motsatte sig detta projekt.

I Kroatien är de flesta motorvägarna belagda med vägtull, men ringleden runt Zagreb samt infarter m.m. i närheten av staden är avgiftsfria. Även förbifarten vid Rijeka vid kusten är avgiftsfri. Betalning sker vid betalstationer på avfarter eller där den avgiftsbelagda sträckan slutar. När du kör på får du en biljett som visas upp när du lämnar motorvägen. De flesta motorvägarna utgår från huvudstaden Zagreb. Zagreb har motorvägsförbindelse med huvudstäderna i flera av grannländerna. Dessa är Ljubljana i Slovenien, Wien i Österrike, Budapest i Ungern och Belgrad i Serbien.

Motorväg i Kroatien

Motorväg i nordvästra Kroatien.

Motorväg Kroatien Motorväg Kroatien

A1 mellan Zagreb och Split och A3 österut mot gränsen till Serbien hör till de större och viktigare motorvägarna. A3 fortsätter dessutom västerut från huvudstaden mot gränsen till Slovenien. Denna sträcka är inte avgiftsbelagd. Även A4 som går norrut från Zagreb och vidare till Ungern är viktig då den kopplar samman Kroatiens motorvägsnät med det Ungerska.

Huvudvägar i Kroatien

Huvudvägar som inte klassas som motorväg heter državne ceste och är märkta med bokstaven D framför vägnumret.

De största och mest trafikerade huvudvägarna i Kroatien är:

  • D1 som förbinder Zagreb med Split. Denna väg passerar genom bl.a. Karlovac, Slunj, Plitvice, Korenica, Knin och Sinj.
  • D2 som förbinder Varaždin och Osijek via Podravina. Denna väg löper genom städerna Koprivnica, Virovitica, Slatina och Našice.
  • D8 som förbinder Rijeka med Dubrovnik löper längs kusten och förbinder många städer längs vägen; bl.a. Crikvenica, Senj, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Omiš, Makarska och Ploče. Denna väg går också genom den åtta kilometer breda Bosniska korridoren ut mot Adriatiska havet vid Neum.

Efter byggandet av motorvägen A1 har trafiken på D1 och D8 minskat drastiskt. Huvudvägarna står under statlig förvaltning eftersom de är av stor nationell betydelse. Alla statliga huvudvägar är rutinmässigt underhållna och kontrollerade av Kroatiens transportmyndigheter. Skyltar på dessa vägar har blå bakgrund och vit text.

Rekommenderade färdvägar i Kroatien

För snabb transport inom eller genom Kroatien rekommenderas motorvägarna. Under sommarhelger, särskilt lördagar, är tillfartsvägarna till nordvästra Kroatien hårt belastade. För att slippa den värsta trafiken kan det vara bra att planera sin resa så att man anländer till Kroatien under veckodagarna.

Bilens belysning

Halvljus eller varselljus ska vara påslaget även dagtid från sista söndagen i oktober t.o.m. sista söndagen i mars. Under sommarhalvåret måste lyse användas vara när sikten är dålig. Motorcykel ska ha lysena på året om.

Om någon lampa går sönder ska den bytas utan dröjsmål. En uppsättning reservlampor är bra att ha med sig. Har du lampor som måste bytas av mekaniker, uppsök snarast en verkstad för att få jobbet utfört.

Drivmedel

91 oktan, Euro Super 95 och Euro Super 98 (alternativt kallat Super Plus). Dizel eller Eurodizel.

Regler för barn i bil

Barn under 12 år får inte sitta i framsätet, inte ens i barnstol. Barn under 2 år är undantagna men måste sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. I övrigt samma regler som i Sverige.

Gränskontroll

Trots att Kroatien är medlem i EU görs kontroller av pass och bilhandlingar. Detta kommer fortsätta åtminstone under 2014, men är tänkt att avvecklas efterhand.

Från ett annat EU-land får varor för personligt bruk tas in moms- och tullfritt om moms betalats i inköpslandet.

För varor inköpta utanför EU eller så kallad tax-free får man maximalt införa 200 cigarretter eller 250 g tobak, 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (15-22%), 4 liter lättvin och 16 liter öl. Samt andra varor vars värde maximalt uppgår till 300 euro.

Bra att ha med sig på resan i Kroatien

Trots att Kroatien är med i EU är det bra att ha med "gröna kortet" och ett intyg på engelska som visar att din hemförsäkring täcker akutsjukvård. Indyg och det gröna kortet beställer du av ditt försäkringsbolag.

Vackra vägar

Kroatiska turistbyrån har en gratiskarta med flera förslag. Småvägarna i det inre av Istrien är trevliga att köra, t.ex. sträckan Pula-Vodnjan-Motovun-Livade-Oprtalj-Groznjan-Momjan.

Kustvägen Rijeka-Zadar-Split-Dubrovnik som kallas Jadranska magistrala bjuder på fina utsikter. Sex mil nordväst om Split är motorvägsbron vid Skradin en sevärdhet i sig.

Vägavgifter

Avgiftsbelagda motorvägar och motortrafikleder. Betala kontant eller med kort i betalstationer längs vägen.

Enstaka andra vägar, tunnlar och broar kan också vara avgiftsbelagda. Det går att lösa ut en ENC-dosa för elektronisk avläsning. Den spar tid i betalstationerna och ger 10% rabatt på avgiften.

Böter

Polisen i Kroatien både utdömer och inkasserar böter på plats. Betalas böterna inte direkt tas passet i pant. Vid rattfylleri eller andra grova förseelser dras körkortet in tillfälligt under åtta dagar.

Hastighetsgränser

Personbil, mc, husbil totalvikt under 3,5 t
landsväg 90, motortrafikled 110, motorväg 130

Personbil med släp, husbil totalvikt över 3,5 t
landsväg och motortrafikled 80, motorväg 90

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.