Stort utbud av bandanas, solglasögon, armband, hängslen och scarf - besök Bandana.se

Åbo

GÅ TILL » Stadsdelar Sevärdheter Kryssning Hotell Åbo
ÅBO VÄDER

Åbo, eller Turku som staden heter på finska, är en stad och kommun i landskapet Egentliga Finland. Åbo med sina ca 175 000 invånare är Finlands femte största stad och residensstad i Västra Finlands län. I hela storstadsområdet bor över 300 000 personer, vilket gör det till Finlands tredje största tätort efter Helsingfors och Tammerfors. 5,2 % av invånarna är svenskspråkiga och staden är därmed tvåspråkig med finska som majoritetsspråk.

Åbo är Finlands äldsta stad och man antar att staden grundades på 1200-talet. Åbo har en lång historia och var länge maktens centrum i Finland. Precis som många andra finska kuststäder har staden länge haft en stor andel finlandssvenska invånare. Åbo är också en stor hamnstad med bland annat färjeförbindelser till Mariehamn och Stockholm.

SÖK & BOKA HOTELL I ÅBO Åbo

Åbo är en av de sex medeltida städerna i Finland och grundades på 1200-talet. Byggandet av Åbo domkyrka och Åbo slott inleddes på 1280-talet. Åbo utgjorde länge ett administrativt och ekonomiskt centrum för Finland, med bland annat livlig handel med stora hansestäder som Reval, Danzig och Lübeck. Det finska namnet Turku kommer från det fornryska ordet 'tǔrgǔ' som betyder torg.

Hertig Johan och Katarina Jagellonica höll hov på Åbo slott mellan 1562 och 1563. Mot slutet av 1500-talet var Åbo en av huvudskådeplatserna för striden mellan kung Sigismund och hertig Karl. Under 1600-talet grundades hovrätten och Kungliga Akademien i Åbo, vilket gjorde att stadens befolkning ökade betydligt, och uppgick till 6 000 personer.

Åbo var huvudstad i Finland fram till år 1812, ett Finland som fram till år 1809 var en del av Sverige. Åren 1812-1819 flyttades huvudstaden till Helsingfors närmare Ryssland. Tre fjärdedelar av Åbo förstördes vid branden 1827.

Stadsdelar

Rutnätsstrukturen i centrala Åbo kom till efter branden 1827 och ritades av Carl Ludvig Engel. Detta rutnätsmönster sammanfaller till stora delar med Åbos gamla stadsgräns. På kullarna och längs floden finns det parkområden.

Omkring innerstaden finns småhusområden (Port Arthur, Nummis, Raunistula) som till stor del härrör från 1900-talets början då de byggdes som arbetarkvarter. Idag är dock dessa områden mycket populära vilket har gjort dem till dyra bostadsområden. Småhusområdet mellan centrum och stadssjukhuset byggdes efter andra världskriget med hjälp av bidrag insamlade i vänstaden Göteborg. Därav har dessa fått namnet "Göteborgshusen".

På 70-talet byggdes stora förorter utanför småhusområdena. De största förorterna är Jäkärlä, Kråkkärret, Pansio och Runosbacken. På 90-talet byggdes det i stället mer på öarna väster om Åbo, samt att en förtätning av staden skedde.

Kakskerta som tidigare var en egen kommun, slogs samman med Åbo 1968. Öarna Kakskerta och Satava ingår numera som stadsdelar i Åbo. På Kakskerta ligger egendomen Brinkhall och bergen Kulho klint och Nunneberget.

Sevärdheter

Här har vi samlat några intressanta sevärdheter i Åbo.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Åbo domkyrka
Åbo slott
Forum Marinum
Hantverksmuseet Klosterbacken
Qwenselska gården
Åbo konstmuseum

Åbo domkyrka

Åbo domkyrka ligger på Sömnens kulle (Unikankare) vid stranden av Aura å och kyrkan är stiftskyrka i Åbo ärkestift. Åbo domkyrka är helgad åt jungfru Maria.

Åbo domkyrka

Kyrkan uppfördes i slutet av 1200-talet och invigdes som biskopskyrka den 17 juni år 1300. Den kom senare att ersätta det tidigare biskopssätet i Korois. Translationen av biskop Henriks reliker från Nousis kyrka ägde rum dagen efter invigningen, den 18 juni år 1300. Kyrkan är utbyggd i flera etapper. Vid Åbo brand år 1827 skadades domkyrkan, och genomgick därefter omfattande reparationer, bl.a uppfördes en ny tornspira ritad av Carl Ludvig Engel. Den senaste grundliga renoveringen genomfördes mellan åren 1976 och 1979.

Koordinater: 60.452430, 22.278341

Åbo slott

Åbo slott ligger vid Aura ås mynning i Åbo. Det grundades på 1280-talet och användes då av den svenska kungens ståthållare och soldater. Slottet har ändrats mycket sedan det först uppfördes, både till form och storlek. Ursprungligen var det ett öppet lägerkastell, men i början av 1300-talet blev det en sluten borg med huvud- och förborg. Mellan åren 1556-1563 fick slottet till stora delar sitt nuvarande utseende i renässansstil.

Åbo slott

Johan III hade Åbo slott som sitt huvudsäte under sin tid som hertig av Finland, men slottet har används för många andra ändamål. Bland annat så bodde Finlands generalguvernör, Per Brahe d.y. i förborgen under 1630-talet. Även landshövdingsämbetet och hovrätten har funnits där, men i slutet av 1700-talet flyttade de och efter det gjordes stora förändringsarbeten av slottet. Sedan dess har huvudborgen använts bland annat som spannmålsmagasin och förborgen som fängelse. På 1890-talet togs fängelset ur bruk och ett historiskt museum placerades i förborgen. Vid bombningarna under Andra världskriget 1941 skadades slottet, men efter att helt ha reparerats öppnades det åter för allmänheten år 1961.

Koordinater: 60.435337, 22.228622

Forum Marinum

Forum marinum är ett museum som beskriver sjöfartens och sjöstridskrafternas historia.

Utställningarna är fördelade på de två byggnader Slottsbommen och Kronomagasinet. Förutom museet finns även en museibutik, ett kafé och en restaurang. Museet är också ett aktivt maritimt center.

Museets samlingar

I samlingarna ingår flera fartyg varav de flesta ligger för ankar i Aura å och många av dem är möjliga att besöka. Av dessa kan nämnas den gamla barken Sigyn, den ståtliga fullriggaren Suomen Joutsen, minfartyget Keihässalmi samt korvetten Karjala.

Det kanske mest kända fartyget i samlingarna är ketchen Daphne. Detta fartyg ägdes tidigare av den finlandssvenska författaren Göran Schildt. Daphne har nått världsrykte genom flera av Schildts böcker där han beskriver de äventyr i Medelhavet han gjorde med fartyget.

Koordinater: 60.436915, 22.234719

Hantverksmuseet Klosterbacken

Klosterbacken är ett museiområde vid Vårdbergsparken. Genom sitt, på den tiden, avsides läge förstördes stadsdelen inte i branden 1827 och visar alltså allmogearkitektur från sekelskiftet 1800. Numera är området också ett hantverksmuseum där hantverkare erbjuds möjlighet att arbeta med gamla metoder.

Koordinater: 60.446876, 22.277537

Qwenselska gården

Qwenselska huset är den äldsta träbyggnaden i Åbo. Byggnaden är belägen i centrum vid Aura å. Den byggdes kring år 1700 som borgarehem men fungerar idag som ett apotekmuseum. Där finns även ett café.

Koordinater: 60.448525, 22.267724

Åbo konstmuseum

Åbo konstmuseum drivs av konstföreningen i Åbo som bildade år 1891. Museet har betydande samlingar av inhemsk konst, bland annat berömda verk av Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck och Robert Wilhelm Ekman.

Museibyggnaden är ritad av Gustaf Nyström och är i nationalromantisk stil. Den invigdes 1904 och 1999-2005 genomgick den en omfattande renovering.

Koordinater: 60.454078, 22.261793

Kryssning till Åbo

Kryssning till Åbo

Åbo är ett populärt mål för kryssningar mellan Sverige och Finland (s.k. Finlandskryssningar). Från Sverige avgår dessa främst från Stockholm, medan det i Finland finns tre större destinationer. Dessa är Helsingfors Åbo och Mariehamn. Här informerar vi främst om kryssningar till Åbo.

Vikingline har dagliga avgångar på sträckan Stockholm–Åbo med färjorna Isabella kl. 07.45 och Amorella kl. 20.10. Dessa kommer tillbaka till Stockholm nästkommande dag kl 06.30 respektive kl 18.55. Vikingline avgår från, och ankommer till, Kapellskär och Stockholm.

Tallink Silja kör en dagtur och en nattur mellan Stockholm och Åbo. Dagturen avgår kl. 07.10 (svensk tid) och är framme i Åbo kl. 19.15 (finsk tid). Natturen avgår från Stockholm kl. 19.30 (svensk tid) och är framme i Åbo kl. 07.00 (finsk tid). Tallink Silja lägger till i Värtahamnen i Stockholm.

Övernatta i Stockholm innan och efter kryssningen

Om du har långt att åka för att komma till Stockholm kan det vara bekvämt att ta en extra övernattning. Istället för att vara tvungen att åka tidigt på natten för att hinna fram tills färjan avgår kan det vara skönt att bo på ett vandrarhem. Samma dag som kryssningen finns det gott om tid att utforska vår huvudstad, för at därefter röra sig mot båten som vanligtvis avgår mellan kl. 16 och 18.

Finlandskryssning för avkoppling eller fest

När du åker på en finlandskryssning kan du bl.a. njuta av en avkopplande spabehandling, samt bada i pool och sitta och svettas i en ångande het bastu. Det är också vanligt att båtarna som kör kryssning till Åbo har biograf ombord. Under varma dagar med vackert väder kan du koppla av med en kaffe eller drink ute på däck. Där får du en fin utsikt över de många skärgårdsöarna man passerar när båten närmar sig Åbo.

För den partysugna erbjuds ett stort antal barer och nattklubbar. Många båtar har olika nischade ställen för att alla ska hitta ett de trivs på. Det är också vanligt att kända artister och discjockeys uppträder på finlandsfärjorna.

Hotell

För de flesta är Åbo mest känt som en stad man gör en dagsutflykt i under någon finlandskryssning. Staden har dock myckeet att erbjuda för den som vill dröja sig kvar någon dag eller två. Här hittar du några väl utvalda hotell i Åbo. Genom bokningslänkarna får du dessutom aktuell prisinformation för varje specifikt hotell. Snabbt och enkelt bara ett klick bort.

SÖK & BOKA HOTELL I ÅBO

Centro Hotel Turku

Centro Hotel Turku är beläget i Åbo centrum erbjuder ett charmigt boende väl inom gångavstånd från salutorget, affärer, museer samt katedralen. Detta boutiquehotell i Åbo är beläget på en innergård för att garantera avskildhet och lugn. här stoltseras med en modern känsla med trendig inredning och modern konst dekorerar väggarna. Den trevliga personalen är alltid redo och villiga att ge gästerna information om närliggande sevärdheter. Centro Hotel Turku är känt för att ha bra service, vara rent och städat samt en omfattande frukostbuffé. Här finns otaliga andra hotellfaciliteter som en bar där du kan njuta av drinkar och snacks, ett litet mötesrum med projektor och trådlös internetuppkoppling, ett lobbyrum med internetuppkoppling. De har även ett lekrum för barnen. För välbefinnande stunder och ren avkoppling finns också två bastur. Såklart, det är ju trots allt Finland.

En frukostbuffé med frukt, gröt, kallskuret och bakverk, serveras varje morgon mellan 6.30 på till 09:30 i frukostrummet från måndag till fredag. Under veckosluten serveras frukosten från 7.30 till 10:30

Incheckning sker från 14.00 och utcheckning ska ske innan kl. 12. Alla större kreditkort accepteras, däribland American Express, Diners Club, Eurocard, MasterCard och Visa.

Scandic Plaza

Detta hotell ligger nära stranden i Åbo nära Salutorget i Åbo, Åbo konstmuseum och Qwenselska husets apoteksmuseum.

Scandic Plaza är ett hotell med bastu och fitnessanläggning. Affärsbekvämligheter omfattar bl.a. företagscenter, mötesrum för små grupper och andra företagstjänster. Detta hotell i Åbo har restaurang och en serparat bar/lounge där man kan avnjuta en kvällsdrink. Varje morgon serveras kostnadsfri frukost i hotellets restaurang. Personalen kan ordna conciergetjänster, utflyktsassistans och valutaväxling. Ytterligare bekvämligheter omfattar flerspråkig personal, tvättmöjligheter och rumsbetjäning under begränsade tider.

Rummen är utrustade med TV (satellitkanaler och betalfilmer), telefon, värdeförvaringsskåp samt kaffe-/tebryggare. Badrummen har hårtork och kostnadsfria toaletttillbehör som tvål och schampo. Ytterligare bekvämligheter på rummen inkluderar minibar, skrivbord och klockradio.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.