Berlin
GÅ TILL » Sevärdheter Väder Transport BilaBerlin med utsikt över floden Spree. Vy mot Berliner Dom, Fernsehturm och Alexanderplatz.
Den populära tyska huvudstaden Berlin lockar många turister årligen. En livfull stad som aldrig tycks sova. Med sin yta är Berlin Tysklands största stad och den har en folkmängd på omkring 4,6 miljoner invånare. Staden attraherar med alla sina sevärdheter och aktiviteter som finns i och runtikring staden. Förutom sin gastronomi, sina nöjen och vackra parker så har denna välbesökta metropol en historia på nacken som drar till sig turism. Flygbombningarna under andra världskriget raserade stora delar av Berlin, men även ärren som orsakades under efterkrigstiden då Berlin delades upp i fyra ockupationssektorer, som sedan ledde till att staden delades upp i Öst och Västtyskland under kalla kriget. Östberlin tillhörde den sovjetiska militära sektorn, och väst det amerikanska, franska och brittiska blocket. Uppror och demonstrationer ledde sedan till att skapa en barriär mellan blocken. Därav upprättades Berlinmuren på 60-talet av östtyska trupper och polis. En mur som stängde in folket på östsidan. Berlinmuren skapade enorma begränsningar och orsakade mycket lidande för Östberlins invånare fram tills den revs i slutet av 80-talet. I Berlin kan man idag besöka flera platser som historiskt sett är viktiga att minnas. Här finns det minnesmärken, museer och monument som är värda att besöka.
Välkommen till Berlin en fridens och frihetens metropol.
SÖK & BOKA HOTELL I BERLINSevärdheter
Berlin har så mycket att bjuda på. Staden känns på något sätt ny så även om den bäddas in i det förflutna. Den andas kreativitet och trender. En stad där alla kan bidra med sin personlighet och sätta sin Berlin-prägel på kartan. Och här finns det museer av alla dess slag, arkitektoniska byggnader och platser som är utmärkande just för Berlin. Exempelvis tv - och radiotornet Fernsehturm som är Tysklands högsta byggnad. Berlin bjuder också på bra shopping, här kan man shoppa loss på Kurfürstendamm, en av världens mest kända affärsstråk. Staden bjuder också på ett lugn med parker och skogsområden såsom Viktoriapark och Tiergarten.
Utöver de många sevärdheter som finns i den tyska huvusdstaden så kan den fotbollsintresserade även se förstklassig fotboll på plats på Olympiastadion.
Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.
Tiergarten
Tiergarten och Victoriastatyn.
I hjärtat av Berlin finner man Tiergarten, en stor stadspark med 210 hektar skogsmark. Parken grundades som jaktmarker för forntida kungar och kurfurstar under grevskapet Brandenburgs och hertigdömet Preussens regenter. Men idag är det en vacker storslagen lummig oas och hit söker sig både turister och berlinare för att njuta av en fantastisk grönska mitt i stadens centrum. Parken är perfekt för skön återhämtning från stadens hektiska atmosfär. Här kan man slå sig ner i det gröna och bara koppla av. En utmärkt plats för picknick och grillning sommartid. Men för den som gillar att motionera så är Tiergarten populärt att promenera, jogga och cykla i. Parken ligger nära karakteristiska Berlin-sevärdheter som Potsdamer Platz och Brandenburger Tor. Här finner man också flera minnesmärken i närheten av Tiergarten. Exempelvis det Sovjetiska krigsmonumentet samt Siegessäule (Segerkolonnen) med sin gyllene Victoriastaty som finns i rondellen på Strasse des 17. Juni.
Koordinater: 52.513569, 13.352446
Pariser Platz och Brandenburger Tor
Brandenburger Tor från Tiergarten.
Pariser Platz är ett historiskt torg där avenyerna Unter den Linden och Strasse des 17. Juni ansluter. Här finner man Brandenburger Tor som är en av Berlins främsta sevärdheter. Brandenburger Tor som är stadens enda kvarvarande stadsport. Pariser Platz och Brandenburger Tor är en symbolisk plats för historiska händelser. Vid slutet av andra världskriget låg byggnaderna kring detta torg i ruiner. Under kallakrigets uppdelning av öst och väst så tillhörde Pariser Platz samt Brandenburger Tor den sovjetiska sektorn. Väst om dessa byggdes Berlinmuren som kom att vara en del av den så kallade dödsremsan under Kalla Kriget. Efter Berlinmurens fall rekonstruerades byggnaderna kring torget.
Koordinater: 52.516229, 13.377902
Berliner Dom
Berliner Dom med Fernsehturm och Alexanderplatz i bakgrunden.
Den lutheranska domkyrkan i Berlin, Berliner Dom, är utmärkande i sin arkitektoniska stil. En magnifik renässansbyggnad som med sina fyra torn och sitt gyllene kors stoltserar i mitten av staden. Mellan åren 1894 och 1905 uppfördes Berliner Dom. Och den är idag Tysklands största evangeliska kyrkan. Ett dominikanerkloster fanns här på området kring kyrkan under medeltiden, den låg i angränsning till Berlins slott. Den medeltida byggnaden förföll under 1700-talet och ersattes av en nybyggnation i form av en barockkyrka. Andra världskriget satte också sina spår då kyrkan bombades. Berliner Dom rekonstruerades under 70-talet och restaurationen inleddes 1984, för att sedan öppnas 1993. Katedralens magnifika interiör består av en vacker mosaik. Varje år bjuder katedralen in till flerfaldiga evenemang och konserter. En kyrka som många besöker för fantastiska musikupplevelser. Under katedralen finns den dynastiska Hohenzollernkryptan, här ligger många kungligheter och kurfurstar begravda. Kryptan är öppen för besökare.
Koordinater: 52.519037, 13.401251
Väder och klimat
Berlin har ett marint klimat trots att staden ligger ganska långt från en kust. Denna typ av klimat ger moderata sommartemperaturer och milda vintrar. Det finns dock betydande kontinentalt klimat på grund att staden ligger i inlandet, vilket vanligtvis ger frost och måttligt med snö på vintern. Berlin upplever dessutom större temperaturskillnader mellan årstider än vad som är typiskt för ett mer utpräglat oceaniska klimat. Detta gör att Berlins klimat även klassificeras som tempererat kontinentalt.
Sommaren i Berlin är varma och ibland fuktiga med genomsnittliga höga temperaturer på 22-25°C och låga temperaturer på 12-14°C. Vintrarna är kalla med genomsnittliga höga temperaturer på 3°C och låga temperaturer mellan -2 och 0°C. Vår och höst är i allmänhet kyliga till milda. Berlins bebyggda område skapar ett mikroklimat, med värme lagrad av stadens byggnader och trottoarer. Temperaturer kan vara 4°C högre i staden än i de omgivande områdena.
Årlig nederbörd är 570 millimeter med måttligt regn under året. Snöfall förekommer främst från december till mars.
Transporter och kollektivtrafik
Att ta sig runt i en stor stad till fots kan vara jobbigt. Därför rekommenderar vi resor med lokaltrafiken, sightseeingbussar samt taxibilar eller eventuellt hyrcykel.
Trafikoperatören Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) ansvarar för resor med Berlins tunnelbana (U-bahn) samt spårvagnstrafik (Tram + M-tram) och stadsbussar.
Med Berlins lokala trafiknät så finns det tre biljetterzoner. Zon A, B och C. Zon A gäller för trafik inom stadens centrum. Zon B för resor till stadens utkanter och zon C de områden som gränsar till Berlin till exempel Potsdam och Oranienburg samt Berlin-Schönefeld-flygplatsen.
S-bahn består av 166 stationer och är i trafik från 04.00 till 01.30 på vardagar, på helgerna går de dygnet runt. Trafiken med S-bahn har bra anslutningar till tunnelbanestationerna.
Tunnelbanenätet består av 10 linjer med 173 hållplatser. Precis som S-bahn är tunnelbanetrafiken igång mellan 04.00 till 01.30 på vardagar, på helgerna går de dygnet runt. Tunnelbanetrafiken blir under sena vardagar ersatta med nattbuss.
Berlins spårvagnsnät (Tram) består av 22 linjer. De specifika linjerna med M-tram är ett slags komplement till tunnelbanetrafiken. M-tram är trafik dygnet runt.
Biljetter går att köpa i biljettmaskiner vid hållplatserna eller via BVG-ombud samt i appen “FahrInfo Plus”. Därtill även av chaufförerna på bussarna samt biljettmaskinerna på spårvagnarna.
Bila till Berlin
Från Jönköping till Berlin är det 72 mil som tar ungefär 10 timmar att köra. Resan går i Sverige på E4 till Helsingborg, i Danmark på E47 mellan Helsingör och Köpenhamn. Vid Köge söder om Köpenhamn delar sig motorvägen mot Odense och Rödby. Där fortsätter du på E55 mot Rödby. I höjd med Nyköbing svänger du av mot Gedser, vilket skyltas tydligt på motorvägen. Därefter följer en 3,5 mil lång färd på landsväg till Gedser.
Färjan Gedser-Rostock tar ungefär två timmar. Från Rostock åker du på motorvägen A19 som tar dig rakt söderut mot A24 som är den stora vägen mellan Hamburg och Berlin. Från Dreieck Wittstock där du ansluter till A24 är det 11 mil kvar till centrala Berlin.
Alternativ rutt
Det går också bra att köra via färjan Trelleborg-Sassnitz. Då fortsätter du istället på E6 söderut från Helsingborg och vid Malmö fortsätter du på E22 till Trelleborg. Överfarten mellan Trelleborg och Sassnitz tar drygt fyra timmar. Den totala restiden är 11 timmar och 30 minuter. I Tyskland kör man på fastlandet vid Stralsund på den östliga motorvägen A20 och därefter A11 vidare mot Berlin.
Övernattningar
Beroende på var i Sverige du startar din resa varierar det var det är lämpligt att övernatta. Kör du från Jönköping eller söder därom så går det i praktiken att köra hela vägen utan att övernatta. Det är dock en ganska lång körning och det kan vara skönt att dra ner lite på tempot och ta en övernattning, t.ex. när du anländer med färjan till Rostock eller Sassnitz. Börjar din resa i höjd med Stockholm eller Örebro eller längre norrut så kan det vara nödvändigt att övernatta redan i södra Sverige. T.ex. i Helsingborg, Malmö eller Trelleborg.
Gilla oss
Diskutera!
Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.
GPS-tips
Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.
Bensinpriser
Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.
Europakarta
Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta
Däckguide
Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.