Stort utbud av bandanas, solglasögon, armband, hängslen och scarf - besök Bandana.se

Budget - vad kostar en bilsemester?

Här guidar vi dig till att räkna på kostnaden för en bilsemester i Europa. Kostnaderna är såklart individuella beroende på vilken hotell- och restaurangstandard man vill lägga sig på. Vi har försökt lägga oss på en normal nivå, varken lyx eller loppa. Eftersom kostnaderna är så individuella ska detta ser som ett exempel. Du bör alltid räkna på kostnaderna i förväg. Skapa t.ex. ett Excel-ark där alla kostnader redovisas dag för dag.

Plöckenpass Österrike Plöckenpass Österrike

Färjan är en fast kostnad för skandinaver

Den största faktorn som påverkar hur mycket det kostar att åka på bilsemester är hur länge ni ska vara borta. Varje dag tickar det pengar för hotellrum, mat och bränsle. Det finns också en nedre gräns för hur lite man kommer undan med och är man borta för kort tid blir det också olönsamt. Det beror på att vi har några "fasta kostnader" att ta hänsyn till eftersom vi bor i utkanten av Europa. För det första har vi kostnad för färjebiljetter eller broar att ta hänsyn till. Väljer man t.ex. Helsingborg-Helsingör och Rödby-Puttgarden som är den snabbaste vägen så kostar det cirka 2 500 kr tur och retur under högsäsong. Den andra kostnaden är bensin eller diesel för att över huvud taget komma ner på kontinenten. Här på Bilsemester.net brukar vi utgå från Jönköping som vi anser är centrum för den befolkade delen av Sverige (ursäkta Norrland). Mellan Jönköping och Hamburg är det 62 mil vilket innebär en bränslekostnad på ungefär 625 kr om bilen drar 0,65 liter/mil.

Kostnad för färja: 2 500 kr

SE ALLA FÄRJELINJER

Utan drivmedel kommer du ingenstans

Väl i Europa tillkommer ytterligare kostnader som är delvis fasta och delvis rörliga. Hur lite som helst klarar man sig inte på, men det går också att kapa kostnader genom att välja billigare hotell och restauranger. Är man ute flera veckor gör det ganska stor skillnad på den totala reskostnaden att kapa 200-300 kr per dag. Beroende på hur mycket man åker omkring respektive stannar flera nätter i samma stad kan vi räkna på att i genomsnitt avverka 25 mil. Det innebär en bränslekostnad på 230 kr/dag. Här har vi räknat på samma förbrukning, men ett bensin-/dieselpris på i genomsnitt 14 kr/liter. Sverige tillhör de dyrare länderna vad gäller drivmedel, se vår sida om bensinpriser i Europa.

Drivmedelskostnad för 14 dagar: 3 200 kr

Hotell och restaurangbesök

Hotellpriserna skiljer sig ganska mycket åt mellan olika länder och städer. Generellt är det billigare att bo på hotell utomlands än det är i Sverige. En genomsnittlig hotellnatt i Tyskland på ett standardhotell kostar cirka 700 kr. Även i storstäder som Berlin kan man komma billigt undan, men för 700 kr får man räkna med att hamna på slitna hotell.

I detta exempel räknar vi på en genomsnittlig hotellkostnad på 800 kr/dag. Spenderar ni många nätter i östeuropa kommer troligtvis genomsnittet bli lägre, medan om ni stannar några nätter i städer som Wien, Paris eller Milano så kan ni räkna med att det drar upp snittet avsevärt.

Hotellkostnad för 14 dagar: 11 200 kr

SÖK & BOKA HOTELL I HELA EUROPA

Att äta på restaurang är även det billigare än i Sverige. För den som gärna avnjuter några glas öl eller vin kan restaurangnotan komma som en positiv överraskning. Genomsnittspriset för en kötträtt på en genomsnittlig restaurang i Tyskland är 18-22 euro. Räknar vi på ett dagsgenomsnitt för lunch och middag så hamnar vi här på 700 kr för två personer. Tillbringar man en längre tid på samma ställe, t.ex. en semesterort i Kroatien, kan man spara in på kostnaderna genom att själv laga mat om man har tillgång till lägenhet med kök.

Restaurangkostnad för 14 dagar: 9 800 kr

Summering

Bro/färja: 2 500 kr

Drivmedel: 3 200 kr

Hotell: 11 200 kr

Restaurang: 9 800 kr

TOTALT: 26 700 kr

Låna till extra reskassa

Först och främst måste vi poängera att det bästa är att löpande under året spara undan pengar till semesterresan. På så sätt betalas den i samma stund som man är i väg och drar på sig alla de kostnader en resa innebär. Är man dock i ett läge där man precis inför resan upptäcker att budgeten är på väg att spricka och att det t.ex. blir lite över till fickpengar för vardagliga kostnader som lite shopping och restaurangbesök, kan lösningen vara att ta ett litet lån. På webbplatser som Sverigekredit kan man enkelt jämföra olika långivare för att hitta den med bäst villkor och lägst ränta och avgifter. Där kan man t.o.m. filtrera ut långivare som erbjuder mindre lån. Som alltid när man tar ett lån, oavsett om det är för konsumtion eller för att köpa bil eller bostad, måste man vara säker på att man utan problem kommer kunna betala tillbaka det inom utsatt tid. Att amortera för sent är ofta förknippat med relativt höga avgifter som gör lånet dyrare än beräknat.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.